Kerken in gesprek over spanningen vanwege nieuwe initiatieven

‘Jongeren dragen weinig bij aan de financiën we zien ze nooit in de kerk’ Dit hoort ds. Jantine van Iersel van de PKN uit Wateringen zo nu en dan van oudere gemeenteleden. ‘Dat is helemaal waar!’, antwoordt ze dan. ‘En toch geloof ik dat we juist in deze groep moeten investeren. Kijk ook naar wat ze wél bijdragen. Zoals nieuwe ideeën en gedachten over de kerk.’

Jantine Veenhof vertelt over haar ervaringen

Spanningen
Op dinsdag 28 november was het symposium ‘Alles is kerk’ in Naaldwijk, georganiseerd door de werkgroep Westland Missionair. In totaal kwamen zeventig deelnemers van evangelische, protestantse en katholieke komaf tezamen in het café Bij5.  Ze konden kiezen uit het middag- of avondprogramma. Er waren geïnteresseerde gemeenteleden, voorgangers en kerkleiders uit het Westland en daarbuiten. Gesproken werd over de spanningen tussen traditionele kerken en nieuwe kerkvormen zoals Kliederkerk. Verschillende sprekers vertelden hun verhaal en er was gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

In gesprek over de spanningen en kansen

Jurgen Lindenhols, voorganger van de Evangelische Kerk Westland, sprak over een bezorgde houding onder sommige oudsten. ‘Als het in de periode dat ik verantwoordelijk ben voor deze kerk maar niet misgaat’, redeneren ze. En dan kiezen mensen meestal voor de ‘veilige’ route. Het stelt hem als voorganger telkens weer voor een keuze: ‘Ga ik mee met hen die de kerk willen behouden zoals die is of ga ik mee met degenen die visie hebben voor de toekomst?’

Samen een bak koffie drinken

Chique en chips
In de Katholieke Kerk was er lange tijd een jongerengroep die samenkwam in de St. Adrianuskerk te Naaldwijk. Diaken Ronald Dits vertelde hoe deze jongeren bakken chips verorberden in de chique aangeklede ruimtes. Ook kookten ze regelmatig in de keuken. Omdat hier geen afzuiging was werd de hele kerk van de geur doordrongen. Uiteindelijk is besloten dat de jongeren naar Honselersdijk moesten verhuizen. Diaken Dits hield een pleidooi om als kerk een geschikte plek te bieden aan jongeren.

Jurgen Lindenhols vertelt

Gebed
De avond werd afgesloten met een gezamenlijk gebed voor de Westlandse dorpen en Hoek van Holland. Er werd gebeden voor onbevangenheid om het geloof te delen en voor eenheid tussen jong en oud, en tussen de verschillende kerken. We kijken terug op een mooi symposium!

Namens de werkgroep,

Sijbrand Alblas
Voorzitter Westland Missionair

Gezamenlijk gebed na afloop