Vacature ingevuld: Bettelies Westerbeek per 1 juli aan de slag

Vanaf 1 juli gaat de Haagse pionier Bettelies Westerbeek kerken in het Westland en Hoek van Holland steunen bij de start van nieuwe experimenten. De experimenten zijn er voor jongeren en gezinnen die niet naar een kerk gaan. Ze organiseert netwerkmeetings, is beschikbaar voor kerkenraden en coacht mensen in het omzetten van ideeën naar actie.

Bettelies Westerbeek

Bettelies reageerde op de eerder gepubliceerde vacature voor een missionair aanjager.

Westerbeek werkt nu twee jaar als pionier in een achterstandswijk in Den Haag. Ze begon met een moestuin voor de buurt. Vanuit die moestuin ontstaat nu een nieuwe geloofsgemeenschap, maar zonder kerkdienst of dominee. Westerbeek: “De manier waarop jonge generaties geloven verandert. Ook in het Westland. Ik help kerken daarmee om te gaan. Ik vind het super om mijn kennis en ervaring straks te kunnen delen.”

Van idee naar experiment
Westerbeek gaat aan de slag voor de werkgroep Westland Missionair. Door donaties van kerken en particulieren kan ze om de week een dag in het Westland aan het werk. Sijbrand Alblas is voorzitter van de werkgroep en dominee in De Lier. Hij is blij met de aanstelling van Westerbeek: “Naar onze gespreksavond eind 2015 kwamen tientallen enthousiaste Westlanders. Het is super dat Bettellies ons gaat helpen dat enthousiasme om te zetten in echte experimenten.”

Geen duizend
In het Westland zijn minder dan duizend jongeren tussen de 16 en 30 jaar echt betrokken bij een kerk. Ook gezinnen gaan steeds minder naar kerkdiensten. De werkgroep steunt enthousiastelingen en kerken bij de start van experimenten om het christelijk geloof op andere manieren te beleven.

Mensen uit werkgroep komt uit allerlei Westlandse kerken: katholiek, protestants en evangelisch. Op dit moment zijn Hans Mast, Marie-Thérèse van de Loo, Sijbrand Alblas, Jantine Veenhof, Jurgen Lindenhols, Joke Drewes, Ronald Dits en Martijn Vellekoop deel van de werkgroep.